Együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Főiskola és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, melynek értelmében sejtbiológiai, molekuláris biológiai és élelmiszerekkel összefüggő alap és alkalmazott kutatásokat végeznek közösen a két intézmény szakemberei a megye és a régió lakosságának egészséges életmódja érdekében.

A közös kutatások során azt vizsgálják, hogy az egyes élelmiszerek, illetve azok alapanyagai hosszú távon milyen hatással vannak a szervezetre. Az eredmények alapján nemcsak egészséges élelmiszereket ajánlhatnak, de akár új gyártástechnológiákat is kidolgozhatnak.

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója úgy fogalmazott, az ország legnagyobb kórháza, egyik legmodernebb laboratóriuma áll a kutatók rendelkezésére. Az eredmények hozzájárulhatnak a megyében élők egészségtudatosabb gondolkodásmódjának erősítéséhez, a kutatások során kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a betegségmegelőzésnek, a prevenciónak is.

A két intézmény a táplákozás és az egészség összefüggéseit vizsgáló új képzés létrehozásán is dolgozik.