Hollós István-díjjal tüntették ki dr. Bélteczki Zsuzsannát

Tudományos díjat vehetett át a Sántha Kálmán Szakkórház I. Általános Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa, dr. Bélteczki Zsuzsanna.

A Hollós István-díjat a Magyar Pszichiátriai Társaság kétévente ítéli oda annak a szerzőnek, akinek a Psychiatria Hungaricában megjelent cikkét az adott időszakban a legjobbnak ítéli. Az MPT éves vándorgyűlésén, az idén Debrecenben vehette át a díjat dr. Bélteczki Zsuzsanna, "A gyermekkori bántalmazás szerepe bipoláris affektív zavarban " című tudományos írásáért.

A pszichiáter főorvos osztályvezetői, gyógyító munkája mellett kutat, cikkeket ír és tanít a rezidensképzésben, valamint szakpszichológus képzésben is részt vesz.

A tanulmány egy olyan összefüggést mutat be, mely az utóbbi évtizedekben került előtérbe. A cikk bevezetőjében a szerző áttekintést nyújt a gyermekkori traumatizáció közvetlen és hosszú távú hatásairól, valamint a környezeti stresszorokon belül a fizikai, szexuális, érzelmi bántalmazás, elhanyagolás jelentőségéről, illetve a következményes idegfejlődési változásokról.

A bántalmazás összefüggésben áll a bipoláris affektív zavar kedvezőtlen kórjóslatával, a több depressziós epizód jelentkezésével, a mániás epizód súlyosságával, a korábbi betegségkezdettel, az öngyilkossággal, a pszichoaktív szerhasználattal.

A bántalmazás és a betegség közötti kapcsolat mérése nehéz, de világszerte számos vizsgálat történik azért, hogy pontosabban meghatározható legyen a gyermekkorban átélt traumaformák hosszú távú pszichés hatása, illetve az, hogy a különböző bántalmazásformák a bipoláris zavar mely klinikai jellemzőit módosítják.