Kézhigiénés Világnapi Rendezvényt tartott a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő

„Ments életeket: moss kezet!” jelszóval indult az a szakmai rendezvény, amelyet a Kézhigiénés Világnap alkalmából tartottak a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdőben 2016. május 05-én.

A rendezvényt a Magyar Szakdolgozói Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete támogatta.

Dr. Varga Éva higiénés főorvos, a szakmai program összeállítója a higiéne történeti áttekintését követően a kézhigiéné jelentőségéről, folyamatos fejlesztésének szükségességéről, a nosocomiális fertőzések megelőzéséről tartott bevezető előadást.

A WHO kézhigiénés táncról szóló videója oldotta azt a feszült várakozást, mely a kézhigiénés versenyre jelentkező 11 csapat arcán tükröződött.

A bátor jelentkezők mindhárom versenyfordulóban apait-anyait beleadva igyekeztek hibátlan választ adni az általános higiénét érintő, valamint szakmaspecifikus kérdésekre.

A harmadik fordulóban olyan rövid video filmeket tekinthettek meg a résztvevők, amelyekben szakmailag nem helyes tevékenységeket fedezhettek fel értékes pluszpontokért.

Gyimesi Gábor ápolási igazgató helyettes az eredményhirdetésre várva a kézfertőtlenítési gyakorlat hatékonyságának egy nagyszerű, UV lámpás berendezéssel történő ellenőrzésére hívta fel a figyelmet. Az érdeklődők fluoreszcens alkoholos kézfertőtlenítő használata után megtekinthették, hogy maradtak-e a kezükön olyan területek, ahol nem végezték el megfelelően a fertőtlenítő bedörzsölést. Mindebben segítségükre volt Károlyi Kálmánné higiénés főnővér, aki egyben a zsűri tagja is volt.

Néhány pontos különbséggel első helyen a Lélegzet-elállítók, második helyen a BakterIcák, harmadik helyen pedig a Dirty Hands Team végzett, akiknek ezúton is gratulálunk!

A helyezéseket Dr. Kovács Gábor orvos-igazgató helyettes úr hirdette ki, aki a végeredményt illetően MOSTA KEZEIT!

A jó hangulat és lelkesedés megerősítette azt az elhatározást, hogy a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdőben hagyományt kívánunk teremteni a Kézhigiénés Világnap alkalmából, minden évben megrendezve azt. Szeretettel várjuk jövőre is a bátor csapatokat.

„Védj életet, moss kezet!”