Tévhitek a felfázásról

Őszi-téli időszakban megszaporodnak a felfázásos tünetekkel járó betegségek. Hogyan lehet ezeket megelőzni? Elegendő-e a meleg, réteges öltözködés a téli hónapokban?

tovább olvasom

Szívünk Napja a Szív Világnapja

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen.

tovább olvasom

Fényvédelmi tanácsok

Ha itt a nyár, egyre több napfény éri a bőrünket. Bizonyított tény, hogy a napfény fokozza a rosszindulatú bőrrák kockázatát. Megelőzésként megfelelő fényvédelemről kell gondoskodni.

tovább olvasom

Vérnyomásméréssel a hypertonia ellen

     A  WHO 2005-ben hirdette meg a Hypertonia Világnapját, amit minden évben május 17-én tartanak. A kezdeményezést továbbgondolva idén először, a Hypertonia Világszervezet kezdeményezésére május hónapot a vérnyomásmérés hónapjává nyilvánították. A program célja, hogy vérnyomásmérést végezzenek azoknál az egyéneknél, akiknél 1 éven belül ez nem történt meg.

  Mit is nevezünk magas vérnyomásnak (hypertoniának)?

tovább olvasom

A Vese Világnapja


A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. 

tovább olvasom

Az egészséges böjtölés


A keresztény kultúrkörben a téli ünnepek sorát a farsangi időszak zárja, amelynek épp a kellős közepén vagyunk.

Az említett időszak gyakori jellemzője a mértéktelen fogyasztás ételben, italban egyaránt, illetve az elvártnál kevesebb testmozgás. Néha már csak azért eszünk, vagy iszunk meg valamit, mert így illik. Mit sem törődve azzal, hogy a szervezetünket ezzel már jócskán túlterheljük.

tovább olvasom

A csontritkulás világnapja

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezetének javaslatára a csontritkulás világnapját 1999 óta október 20-án tartják.
Az osteoporosist a csontok tömegének a csökkenése, a csontszerkezet megváltozása, csontszilárdság gyengülése, s ennek következtében a csontok kóros törékenysége jellemzi. 

tovább olvasom

Lelki egészséggel a harmóniáért

A mentális betegség napjaink egyik legkomolyabb egészségügyi és társadalmi kihívása, amely egyaránt kiemelt szerepet kap a WHO és az Európai Unió népegészségügyi programjában is. 

tovább olvasom

Az emlőrák elleni küzdelem hónapja

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal meg a betegségben. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja felhívni a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségére. Ebből az alkalomból is érdemes összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat a betegségről.

tovább olvasom